Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΕΥΟΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ"

                                                 ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ


Κάθε εποχή που διανύουμε είναι διαφορετική. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών με διαφορετικές ανάγκες ο καθένας τους. Μία τέτοια ανάγκη για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η συναναστροφή με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με σκοπό την κοινωνικοποίηση. Επίσης η συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες που αναδεικνύουν τα ταλέντα και τις ιδιαίτερες και ξεχωριστές κλίσεις του καθενός, καθώς και η συμμετοχή σε  δράσεις που αποσκοπούν στην ψυχαγωγία.

Βέβαια στην σημερινή εποχή οι ανάγκες των ανθρώπων έχουν αυξηθεί καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές από αυτές, όπως είναι της σίτισης, της ένδυσης, της υγείας και της στέγασης. Επίσης δεν είναι λίγοι και εκείνοι που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη, η οποία κατά την γνώμη μου κατατάσσεται και αυτή στην κατηγορία των βασικών αναγκών.

Πολλοί είναι οι φορείς που προσπαθούν να καλύψουν εν μέρει ή το σύνολο των παραπάνω αναγκών με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία ο καθένας. Ένας ίσως από τους βασικότερους αυτούς φορείς είναι και η ίδια η Εκκλησία που επιτυγχάνει τους παραπάνω στόχους μέσω του ποιμαντικού της έργου.  Ήδη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της προσπαθεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες του ποιμνίου της και να τις καλύψει όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί. 

Πιο αναλυτικά, ο όρος «ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας» αναφέρεται στην ποικιλόμορφη βοήθεια που προσφέρεται για την κάλυψη των αναγκών των συνανθρώπων μας, με σκοπό τόσο την σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία. Σημαντικό χαρακτηριστικό βέβαια που το κάνει να διαφέρει από αντίστοιχο έργο κάποιου άλλου φορέα είναι οι αρχές στις οποίες βασίζεται και οι οποίες απορρέουν από την διδασκαλία και το σωτηριολογικό έργο του ίδιου του Χριστού.

Στην παρούσα εργασία λοιπόν έχει επιλεχθεί να παρουσιαστεί και να αναδειχθεί το πολυδιάστατο έργο του Ι.Ν. Αγ. Τριών Ιεραρχών Ευόσμου, η οποία αποτελεί  μία σχετικά νεοσύστατη ενορία. Λίγα χρόνια μετά από την δημιουργία της φρόντισε να ιδρύσει και το δικό της ενοριακό Πνευματικό κέντρο «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ». Προκειμένου να μάθουμε αναλυτικά για το έργο του συγκεκριμένου Πνευματικού κέντρου μιλήσαμε με τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχίμ. Τσουλπάκη Γεράσιμο. Με χαρά δέχθηκε να μας φιλοξενήσει στο Πνευματικό κέντρο «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ», να μας παραχωρήσει μία συνέντευξη και να μας περιγράψει το έργο που πραγματοποιείται εκεί σε καθημερινή βάση. Το πιο σημαντικό ίσως από όλα όσα μας είπε είναι το εξής:


«Είναι μεγάλη η αγκαλιά της «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑΣ» μας και τους χωράει όλους ανεξαιρέτως».


Πρότυπο ίδρυμα αποτέλεσε η «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ» του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και τώρα όπως και τότε οι ανάγκες του ποιμνίου είναι ποικίλες. Βέβαια η σύγχρονη «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ» έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας. Παρακάτω θα παραθέσουμε τους τομείς του έργου της αναλυτικότερα.


Ποιμαντικό έργο Βασιλειάδας

  1. Κατηχητικές συνάξεις – συντροφιές 

Οι κατηχητικές συνάξεις ή αλλιώς οι συντροφιές όπως πολλοί τις ονομάζουν, είναι από τις βασικότερες και πιο σημαντικές δράσεις του πνευματικού κέντρου. Έχουν ως σκοπό την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών από την νηπιακή ως και την εφηβική ηλικία. Φυσικά τα τμήματα χωρίζονται με βάση την ηλικιακή ομάδα των παιδιών καθώς οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα ανάμεσα σε αυτές διαφέρουν. Ο τρόπος και τα μέσα διδασκαλίας είναι και αυτά διαμορφωμένα αντίστοιχα. Στις μικρότερες ηλικίες για παράδειγμα κυριαρχεί το παιχνίδι, οι δημιουργικές ασχολίες και η χρήση κατάλληλου οπτικοακουστικού υλικού, ενώ αντίθετα στις μεγαλύτερες ηλικίες δίνεται ιδιαίτερη βάση στην συζήτηση και τον διάλογο. Έχει παρατηρηθεί πως οι δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ των παιδιών στη συγκεκριμένη περίπτωση δράσης, είναι ιδιαίτερα ισχυροί και κρατούν σε βάθος χρόνου. 

  1. Χορευτικά τμήματα

Η «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ» εκτός από το να καλλιεργήσεις πνευματικά τα μέλη της και να τα διδάξει τις αλήθειες της πίστης μας, επιδιώκει να τα γεμίσει και με αισθήματα φιλοπατρίας και αγάπης προς την παράδοση. Γι αυτό τον λόγο έχει δημιουργήσει και τμήματα χοροδιδασκαλίας που και αυτά με τη σειρά τους είναι χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια υπάρχουν και τμήματα ενηλίκων, γιατί η ανάγκη για μάθηση και επαφήμε την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας είναι μεγάλη και ατέρμονη. 


Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα χορευτικά τμήματα της «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑΣ» έχουν λάβει πολλές διακρίσεις σε χορευτικούς διαγωνισμούς σε όλη την Ελλάδα. Δίνουν το παρόν σε χορευτικές συναντήσεις και με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουν και την τοπική παράδοση της εκάστοτε περιοχής που επισκέπτονται. Μάλιστα το πνευματικό κέντρο έχει μεριμνήσει ακόμα και για την αγορά δικών του παραδοσιακών στολών, ώστε να μπορεί να καλύπτει άμεσα της ανάγκες της κάθε εκδήλωσης.

  1. Μαθήματα ξένων γλωσσών, πληροφορικής και ρομποτικής 

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή το πνευματικό κέντρο της «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑΣ» προσπαθεί να αφουγκραστεί και να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων του σήμερα. Πέραν λοιπόν των παραπάνω δράσεων, έχει δώσει ιδιαίτερη βάση και στην μόρφωση των μικρών παιδιών. Έτσι δημιούργησε τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών και πληροφορικής, μιας που πλέον τέτοιου είδους γνώσεις θεωρούνται απαραίτητες. Ειδικά όσον αφορά τον τομέα των νέων τεχνολογιών, έχει γίνει κατανοητό από όλους πως είναι ένας τομέας με μεγάλες προοπτικές εξέλιξης και επαγγελματικής αποκατάστασης. Είναι σημαντικό λοιπόν για τους νέους να μπορούν να βρίσκονται πάντα μέσα στις εξελίξεις και μάλιστα τις περισσότερες φορές και ένα βήμα μπροστά από αυτές. Έτσι διευρύνουν τους ορίζοντές τους και αποκτούν δεξιότητες που θα τους φανούν πολύ χρήσιμες στην πορεία της ζωής τους. Προκειμένου λοιπόν να έχουν πρόσβαση στη μάθηση όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως, χωρίς δηλαδή να παίζει ρόλο η κοινωνικό – οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους, η «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ» φρόντισε να προσφέρει τέτοιου είδους μαθήματα δωρεάν. 

Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα του πνευματικού κέντρου στο κομμάτι της εκπαίδευσης, στο οποίο αξίζει να σταθούμε, είναι αυτό της ρομποτικής. Ένας πολλά υποσχόμενος τομέας της σύγχρονης τεχνολογικής εξέλιξης, η ρομποτική, είναι ακόμα κάτι πολύ φρέσκο και νέο για όλους μας. Ωστόσο έχει καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα και να εντυπωσιάσει με τα μέχρι τώρα επιτεύγματά της. Σε πολλά σχολεία πλέον σε όλη την χώρα υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα που ενθαρρύνουν τους μικρούς μαθητές να ασχοληθούν με αυτόν τον κλάδο, ωστόσο δεν αποτελεί ακόμα υποχρεωτικό μάθημα. Με άλλα λόγια το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα, η έλλειψη εξειδικευμένων δασκάλων και η διστακτική προσέγγιση του καινούργιου, είναι μερικοί από τους παράγοντες που στερούν τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο μέρος των παιδιών να έρθουν σε επαφή με την ρομποτική και μάθουν γι αυτή. Ωστόσο η «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ» έχει καταφέρει να επενδύσει με μεγάλη επιτυχία στη δημιουργία τέτοιου είδους τμημάτων, καθώς μπόρεσε από νωρίς να καταλάβει την σημαντικότητά τους. Η μάθηση βέβαια δεν περιορίζεται στις βασικές γνώσεις ρομποτικής όπως ίσως κάποιοι νομίζουν, αλλά έχει σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη κατάρτιση και εξέλιξη των μαθητών. Γι αυτό το λόγο φροντίζει να συμμετέχουν τα τμήματά της σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ρομποτικής. Μάλιστα έχει καταφέρει να λάβει και αρκετές διακρίσεις. 


  1. Μαθήματα μουσικής

Από ένα τέτοιο πνευματικό κέντρο θα ήταν δύσκολο να λείπει η μουσική. Άλλωστε είναι γνωστό πως όταν ένας άνθρωπος, εκτός των άλλων, λάβει και μουσική παιδεία αποκομίζει πολλαπλάοφέλη. Αυτά μπορεί να είναι η καλύτερη ψυχική του υγεία, η ηρεμία του πνεύματος, η ανάπτυξη επιπλέον δεξιοτήτων, όπως για παράδειγμα η σύνθεση, η μελοποιία κλπ. Η «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ» λοιπόν δίνει τη δυνατότητα σε όσα παιδιά το επιθυμούν να μάθουν κάποιο μουσικό όργανο, ανάλογα φυσικά και με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει από πλευράς δασκάλων. 

  1. Εποχιακές Δράσεις

Πέραν όμως των βασικών δράσεων που λαμβάνουν χώρα στο πνευματικό κέντρο όλο τον χρόνο, υπάρχουν και οι λεγόμενες εποχιακές δράσεις που οργανώνονται συγκεκριμένες εποχές του έτους. 

Την περίοδο των Χριστουγέννων ας πούμε, τα παιδιά των κατηχητικών αναλαμβάνουν μαζί με τους υπεύθυνους δασκάλους να γυρίσουν τόσο τις περιοχές που ανήκουν στην ενορία όσο και κάποιες λίγο έξω από αυτήν ώστε να τραγουδήσουν τα κάλαντα με συνοδεία μουσικών οργάνων και να δώσουν χαρά σε ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. 

«Η χαρά και η ευγνωμοσύνη που βλέπουμε στα μάτια του κόσμου μας είναι ο λόγος που μας κάνει να ξεχνάμε κάθε κόπο και να συνεχίζουμε γεμάτοι κέφι και όρεξη» μας εξομολογούνται οι υπεύθυνοι.


Επίσης Χριστούγεννα και Πάσχα οργανώνεται έρανος αγάπης, ώστε να συλλεχθεί ένα χρηματικό ποσό, με το οποίο η ενορία είναι σε θέση να αγοράσει ήδη πρώτης ανάγκης και να τα μοιράσει σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. 

Φυσικά το πνευματικό κέντρο φροντίζει με την παραμικρή αφορμή, είτε αυτή είναι κάποια εθνική επέτειος, είτε κάποια γιορτή της εκκλησιάς μας, να διοργανώνει εκδηλώσεις και καλεί τον κόσμο να συμμετέχει. Έτσι στην αίθουσα της «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑΣ» μπορεί κάποιος άλλοτε να παρακολουθήσει μία θεατρική παράσταση ή μία μουσικοχορευτική εκδήλωση και άλλοτε να λάβει μέρος σε τραπέζια αγάπης, ομαδικά παιχνίδια κλπ.Αυτές οι δράσεις είναι πολύ σημαντικές γιατί εκτός από το να προσφέρουν όμορφες και ξεχωριστές στιγμές στους συμμετέχοντες, τους δίνουν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να αναπτύξουν φιλίες, να μοιραστούν τα άγχη και τις δυσκολίες τους. Κάπως έτσι η ενορία μετατρέπεται σε μία μεγάλη οικογένεια και τα μέλη της αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά, σε μία εποχή που δεν είναι αυτονόητο κάτι τέτοιο. 

Ξεχωριστή θέση βέβαια ανάμεσα σε όλες τις εκδηλώσεις κατέχει η πανήγυρις του Ναού στις 30 Ιανουαρίου. Η μνήμη των τριών Ιεραρχών γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς τόσο χάρη στις υπέροχες ακολουθίες που λαμβάνουν χώρα εντός του ναού, όσο και εξαιτίας της ιδιαίτερης αγάπης του κόσμου και των παιδιών της ενορίας που διοργανώνουν διάφορες δράσεις, παραστάσεις και εκδηλώσεις για μία ολόκληρη βδομάδα, στο ενοριακό κέντρο. 

Η «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ» βέβαια δεν λησμονεί και το πόσο ωφέλιμες και ευχάριστες είναι οι οργανωμένες εκδρομές προσκυνηματικού ή μορφωτικού χαρακτήρα. Γι αυτό με κάθε ευκαιρία διοργανώνει όμορφες αποδράσεις για μικρούς και μεγάλους σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας. Ιεροί Ναοί, μοναστήρια, προσκυνήματα, μουσεία, σύλλογοι είναι μόνο μερικές από τις στάσεις που γίνονται στη διαδρομή. Μέρη με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, που δεν λείπουν σχεδόν από καμία γωνιά της Ελλάδος μας, είναι πόλος έλξης για τους ταξιδιώτες όλων των ηλικιών και προσφέρονται για χαλάρωση, παιχνίδι και κολατσιό. Κάπως έτσι λοιπόν γεμίζουν τα λεωφορεία της «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑΣ» και τα μέλη της συλλέγουν όμορφες ομαδικές εμπειρίες. 

Τέλος την περίοδο του καλοκαιριού το πνευματικό κέντρο αδειάζει για ένα χρονικό διάστημα μιας που τα παιδιά γεμάτα όρεξη και ενθουσιασμό αποχωρούν για την κατασκηνώσεις την Ιεράς Μητροπόλεως. Παρέες παρέες λοιπόν, φίλοι που όλο το χειμώνα συναντιούνται στην «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ», τώρα ετοιμάζουν βαλίτσες και φεύγουν να περάσουν μερικές ημέρες χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς στις όμορφες εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης. 


Εν κατακλείδι αξίζει να αναφέρουμε πως εκτός από τους Ιερείς που δουλεύουν ακατάπαυστα για να φέρουν εις πέρας αυτό το μεγάλο έργο, υπάρχει και πολύς κόσμος, ο οποίος αφιλοκερδώς προσφέρει μέρος από το δικό του ελεύθερο χρόνο και διακονεί στο πνευματικό κέντρο. Έτσι οι κατηχητές, οι χοροδιδάσκαλοι, οι μουσικοί και όσοι ακόμη αποτελούν τα στελέχη της «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑΣ» δίνουν με πολύ αγάπη ότι καλύτερο μπορούν και στηρίζουν με κάθε τρόπο αυτό το έργο. Πολύ ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως οι περισσότεροι από αυτούς γνώρισαν το πνευματικό κέντρο και την ενορία στα παιδικά τους χρόνια, ωφελήθηκαν προσωπικά και αποφάσισαν με τη σειρά τους να συνδράμουν όσο μπορούν ώστε το έργο αυτό να συνεχιστεί και να ωφελήσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους. 

Ποιμαντικό έργο σαν και αυτό της «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑΣ» λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι πράγματι καταφέρνει να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και να καλλιεργήσει ένα αίσθημα ελπίδας, αγάπης, ασφάλειας και σιγουριάς σε πολλούς ανθρώπους. Γι αυτό συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο για άλλες ενορίες και να εμπνέει τόσους νέους ανθρώπους. 




Γκερτσάκης Ιωάννης
Φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού